De Alexander Techniek is een praktijk gerichte leermethode die tot doel heeft het geheel van iemands vermogens en talenten te activeren en te optimaliseren. Zij gaat uit van de intrinsieke relatie tussen (zintuiglijk) bewustzijn, denken en bewegen; d.w.z. de relatie tussen bewustzijn, denken en eender welke menselijke handeling, of het nu gaat om een muziekinstrument bespelen, spreken, zingen, werken op de computer, sjouwen met zware decorstukken of dansen.
Steeds meer professionele musici, acteurs, dansers en theatertechnici hebben te kampen met aandoeningen zoals repetitive strain injury (RSI), (lage) rugklachten, stem - en/of ademhalingsproblemen, hoofdpijn, het frequenter voorkomen van kwetsuren en spierkrampen, stress en allerlei blokkades die hun prestaties negatief beïnvloeden of zelfs de uitoefening van hun beroep tijdelijk of voor langere tijd onmogelijk maken. Anderen stuiten steeds weer op dezelfde beperkingen en schijnen er maar niet in te slagen een bepaald niveau van hun métier te overstijgen.
Door de aandacht te richten op het verbeteren van de algehele psycho-fysieke coördinatie, het verfijnen van het zintuiglijk bewustzijn en het doorbreken van niet efficiënte gewoontepatronen, leren deze podiumkunstenaars en technici hoe zij zichzelf kunnen bevrijden van stress en pijn, en hoe zij hindernissen, die aanvankelijk onoverkomelijk leken, toch kunnen overwinnen.
Maar ook voor de podiumkunstenaar die niet onmiddellijk te maken heeft met acute of reeds lang aanslepende fysieke of technische problemen is de Alexander Techniek een waardevol hulpmiddel dat zowel ter preventie als ter ondersteuning gebruikt kan worden tijdens het aanleren, het beoefenen en/of het verbeteren van (nieuwe) artistieke vaardigheden of meer gespecialiseerde technieken.
Vanaf januari 2010 start WALPURGIS met drie opeenvolgende reeksen van 10 individuele introductielessen in de Alexander Techniek. Inschrijven kan voor 1, 2 of 3 reeksen.
Tevens bestaat de mogelijkheid om in overleg en op basis van de beschikbaarheid een individuele lessenreeks samen te stellen of ad hoc lessen te volgen.
Werknemers van pc 304 of werkzoekenden binnen de podiumkunsten kunnen onder bepaalde voorwaarden 50 tot 100% van de opleidingskosten vergoed krijgen via een opleidingspremie van het Sociaal Fonds Podiumkunsten.
Meer informatie op de Alexander Techniek pagina's op de WALPURGIS website
Judith Vindevogel kreeg haar eerste Alexander Technieklessen in 1987 van Ruth Murray in Londen en studeerde vervolgens bij Eliane Fefèbvre, Betty Langford, Christel Bobine en Helga Henckens. In 2009 voltooide zij de driejarige lerarenopleiding Alexander Techniek aan de Alexander Techniek Academie o.l.v. Jos Burger (NL) en Christel Bobine (B). Ze volgde tevens les bij Arie-Jan Hoorweg, Malcolm King, Ron Murdock, Francien Schoonens en Athanase Vettas, en nam deel aan workshops o.l.v. Ted Dimon, Steven Hallmark, Vivien Mackie, Tessa Marwick en Paul Versteeg.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten